فهرست مطالب

مجله مطالعات اجتماعی ایران
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مطالعه ای جامعه شناختی پیرامون وضعیت آسیبهای اجتماعی شهرستان خرم آباد (1399)
    حسن اسماعیل زاده*، مرجان زرندی صفحات 3-27

    هدف تحقیق حاضر مطالعه پیرامون آسیب های اجتماعی شهرستان خرم آباد در سال 1399 می باشد. جهت دست یابی به اولویت بندی آسیبهای اجتماعی با استاد به دیدگاه های مرتن و نظریه ی برساختگرایی ،شیوع و اولویت های آسیبها از منظر چهارگروه شهروندان،کارشناسان مذهبی، مسیولان ،اساتید دانشگاه مورد بررسی قرار گرفت بنابراین، در رهیافت بر ساخت گرایی تشخیص و اولویت بندی مسایل اجتماعی یا به وسیله تعداد قابل توجهی از مردم انجام می شود یا به وسیله تعدادی از افراد مهم.. . همچنین از میان عوامل موثر بر آسیبهای اجتماعی سه متغیر محرومیت نسبی،آنومی اجتماعی و احساس بیگانگی اجتماعی مورد بررسی قرار کرفت.روش تحقیق در سنت روش کمی و به شیوه پیمایشی انجام شد. جامعه آماری تحقیق کلیه شهروندان شهرستان خرم آباد می باشند که به شیوه نمونه گیری چند مرحله ای متوالی انتخاب شده اند و پرسشنامه محقق ساخته را پاسخ داده اند.نتایج نشان می دهد بیکاری و عدم اشتغال، فقر مالی، طلاق،سوء مصرف مواد مخدرصنعتی، دوستی های بدون مرز و ضابطه در شبکه های مجازی، تکدی گری (گدایی)، فایل های مبتذل و در دسترس عموم کاربران در شبکه های مجازی، اعتیاد اینترنتی و... اولویت های آسیبهای اجتماعی می باشند.درنظر گرفتن اولویت های شهروندان می تواند سهم مشارکت آنان در مقابله با آسیبها را ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، آسیبهای اجتماعی، محرومیت نسبی، بیهنجاری، بیگانگی اجتماعی
  • تحلیل تطبیقی تاثیر پیکربندی نهادی-عاملیتی بر خلقیات و توسعه با رویکرد جبر بولی (مورد مطالعه لرستان پیشکوه و پشتکوه از دوره صفویه تا پایان پهلوی)
    علی ایار*، تقی ازاد ارمکی صفحات 28-54

    مطالعات جامعه شناسی تاریخی جامعه ایرانی، به علت غفت از اجتماعات محلی، با ارایه تصویری یکدست از جامعه، مانع فراهم شدن فهمی تاریخی و فرایندی از مسایل اجتماعات محلی در جامعه ایران شده است. در این مقاله سعی بر آن است که با لحاظ نمودن فرض کثرت و تنوع جامعه ایرانی و از سویی دگر تمرکز بر نهادها و نیروهای متکثر اجتماعی که در حیات اجتماع محلی موثر بوده اند، به تبییی متمایز از موضوع مورد مطالعه بپردازد. این مقاله با روش تاریخی تفسیری و تبیینی با استفاده از جبر بولی، براساس رویکرد نهادگرایی تاریخی، تحلیلی متفاوت از وضعیت خلقیات و توسعه در لرستان پیشکوه و پشتکوه (لرستان و ایلام) از دوره صفویه تا پایان پهلوی ارایه می کند که در آن بر نقش شرایط جهانی، نهادها و عاملیت های متعدد اجتماعی تاکید می شود. در این روایت، پیکربندی نهادی لرستان پشتکوه و پیشکوه بازه زمانی موردمطالعه با عنایت به میراث به جای مانده از دوره صفوی با وصف «غیاب نهادی و نیرویی»، مبتنی بر شبکه نسبتا پیچیده ای از روابط متقابل بین نهاد های در تعامل با شرایط جهانی، مورد تحلیل قرار می گیرد. استدلال این است که وضعیت نهادی ریشه در دوره های قبلی داشته با تداوم خود توانسته است بر شکل گیری خلقیات و توسعه این منطقه تاثیرگذار باشد. بنابراین می توان این گونه استلال نمود که " خلقیات" و" توسعه نیافتگی" لرستان، برآیندهای علی ترکیبی زمانمند است.

    کلیدواژگان: تحلیل تطبیقی - تاریخی، لرستان، جبر بولی، خلقیات، توسعه
  • مطالعه داده بنیاد خشونت خانگی علیه زنان شهرستان پلدختر (مورد مطالعه: روستا های زیودار)
    ولی بهرامی*، اسماعیل شریفی صفحات 55-81

    هدف این پژوهش، مطالعه خشونت خانگی علیه زنان روستایی با استفاده از روش نظریه زمینه ای است. این پژوهش به روش کیفی با رویکرد نظریه داده بنیاد انجام شده است. جمعیت مورد مطالعه زنان متاهل روستاهای زیودار شهرستان پلدختر بودند. روش نمونه-گیری نیز به صورت «نمونه گیری هدفمند و نظری» بوده است. ابزار گردآوری داده ها «مصاحبه عمیق» بود که بر این اساس بعد از مصاحبه با17 نفر از این زنان، اشباع نظری حاصل شد. به منظور تحلیل داده ها از رویکرد «اشتروس و کوربین» استفاده شد و بر اساس آن، از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که پدیده محوری این مطالعه « ناساخت یابی خانواده » می باشد. شرایط علی حاکم بر این پدیده شامل سه مقوله «عدم احساس امنیت اقتصادی، باورها و تفکرات کلیشه ای سنتی و عدم دسترسی به منابع» هستند. بسترهای حاکم نیز «ایستارهای تهاجمی، خیر محدود، یادگیری خشونت و بی اعتمادی» می باشند. شرایط مداخله گر بر پدیده محوری نیز سه مقوله «نفوذ رسانه های ارتباط جمعی نوین، ضعف مهارت های زندگی و تضاد فرمی و محتوایی خانواده» هستند. راهبردها «پنهان کردن خشونت، تسلیم و پذیرش خشونت، مقابله روانی » می باشند که بر اثر آن شاهد پیامدهای نظیر « از هم گسیختگی ساختار خانواده، بحران روحی- انگیزشی و توانمندسازی زنان » در جامعه مورد مطالعه هستیم.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، ناساخت یابی، یادگیری خشونت، ایستارهای تهاجمی
  • در تقلای خوشبختی: پرتره نگاری سه زن سرپرست خانوار
    مسعود زمانی مقدم، سید علیرضا افشانی*، کاریا بوتین، آنکه نیهوف صفحات 82-108

    زنان سرپرست خانوار فقیر با انواع دشواری ها و مسایل فراوان در مسیر خوشبختی مواجه اند. در این مقاله ما با هدف فهم چگونگی تجربه زنان سرپرست خانوار فقیر از خوشبختی و موانع و چالش های مرتبط با آن با روش کیفی پرتره نگاری به مطالعه میان رشته ای سه زن سرپرست خانوار در یکی از محله های محروم شهر خرم آباد پرداخته ایم. داده ها با استفاده از استراتژی های نمونه گیری هدف مند و نظری و از طریق مصاحبه های عمیق و یادداشت های میدانی در دو مرکز بهداشت گردآوری شد. سپس داده ها را در جهت شناسایی مضمون های اصلی و خلق پرتره های نهایی مشارکت کنندگان تجزیه و تحلیل کردیم. بر اساس یافته ها، انواع منابع اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و روان شناختی مشارکت کنندگان زمینه را برای تحقق و یا عدم تحقق دستاوردهایی همچون افزایش رضایت از زندگی، کاهش بار اضافی نقش، و افزایش رضایت مندی فرزندان فراهم می کند و در این زمینه است که چگونگی خوشبختی مشارکت کنندگان برساخته می شود و تعین می یابد. در نتیجه، هر یک از مشارکت کنندگان با وجود اشتراکاتی که با هم دارند، تعریف و تجربه متفاوتی از جست وجوی خوشبختی را ابراز می کنند. آن ها در تقلای خوشبختی از استراتژی های گوناگونی استفاده می کنند و برای رسیدن به این هدف دارای سطوح متفاوتی از منابع درونی و بیرونی اند. هر زن به عنوان یک انسان اجتماعی تجربه منحصربه فرد خود را دارد که بر گزینه ها و استراتژی هایش در رفع موانع خوشبختی تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، خوشبختی، اصالت، پژوهش کیفی، روش پرتره نگاری
  • تحلیل مضمون آسیب های مطبوعات محلی شهرستان خرم آباد از نگاه روزنامه نگاران محلی
    سید نورالدین رضوی زاده، داریوش شعبان* صفحات 109-131
    مطبوعات محلی با توجه به ظرفیت های که در ارایه تحلیل ها و گزارش های توسعه ای دارند به عنوان موتور محرک توسعه منطقه ای محسوب می شوند. شناخت مسایل و آسیب ها این نشریات، جهت رفع و درنتیجه بهبود عملکرد آنها ضروری است؛ از این منظر ضمن مروری بر تاریخچه ، ویژگی ها و کارکرد مطبوعات محلی ، با روش تحلیل مضامین آسیب ها، مشکلات و چالش های مطبوعات محلی شهرستان خرم آباد که جز نشریات محلی باسابقه و ریشه دار کشور است را به عنوان نمونه ای از مطبوعات محلی سایر مناطق کشور از نگاه 12 نفر از رونامه نگاران محلی بررسی کرده ایم و نتایج را در قالب جدول و شبکه مضامین ارایه داده ایم. کیفیت ضعیف مطبوعات، فعالان غیرحرفه ای مطبوعات، فعالیت در نظام هنجاری رسانه ای شبه اقتدارگرا، مشکلات اقتصادی و تبدیل شدن مطبوعات محلی به رسانه ی غیر مرجع از مضامین فراگیر استخراج شده از سایر مضامین می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل مضمون، مطبوعات محلی، روزنامه نگاری، شهرستان خرم آباد
  • ارزیابی سریع وضعیت کودکان خیابانی و ویژگی های کار آنان درشهر خرم آباد (مورد مطالعه: شهر خرم آباد)
    امین روشن پور*، پیام روشنفکر، الهام مرادی نژاد، وجیهه نظری صفحات 132-154

    کار کودک در خیابان پدیده ای پیچیده ، چند بعدی و رو به رشد است که به عنوان یکی از مسایل اجتماعی در جامعه مطرح می باشد. مطالعه حاضر به روش ارزیابی سریع و پاسخ، در سال 99-1398 با استفاده از روش های کیفی (بحث گروهی متمرکز، مصاحبه ی عمیق) و کمی جهت گردآوری داده ها از افراد مطلع کلیدی و کودکان خیابانی اجرا شد. در بخش کیفی، با نمونه گیری هدفمند، 10 مصاحبه فردی با مطلعان کلیدی و 3 بحث گروهی با استفاده از پرسشنامه های نیمه ساختار یافته با کودکان خیابانی انجام گرفت. در بخش کمی پس از شناسایی 21 پاتوق خیابانی کار کودکان با استفاده از نمونه گیری زمان - مکان و پرسشنامه، اطلاعات 75 کودک خیابانی در پاتوق های کار کودکان جمع آوری شد. به منظور تحلیل داده ها در بخش کیفی از تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. یافته ها نشان می دهد بیشتر کودکان خیابانی خرم آباد به کارهایی از جمله انواع دست فروشی (فروش آدامس، پشمک، گل، و...) شیشه پاک کردن ماشین و وزن کشی مشغول اند.کودکان خیابانی شهر خرم آباد عمدتا پسر و از نظر ترکیب ملیتی- قومیتی همگی ایرانی هستند. یافته های این مطالعه، نشان می دهد که فقر، عامل اصلی در ورود کودکان به خیابان است. علاوه بر عامل اقتصادی، عوامل دیگری همچون وضعیت نامطلوب اجتماعی- اقتصادی خانواده ها از جمله: اعتیاد سرپرست خانواده، بی سوادی و کم سوادی والدین، نگاه ابزاری به فرزند توسط والدین، عدم مهارت و بیکاری سرپرست خانواده و حاشیه نشینی نیز نقش موثری در خیابانی شدن کودکان دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی سریعت وضعیت، کار کودک، فقر اقتصادی، کودکان خیابانی، حاشیه نشینی
|
  • A sociological study on the status of social harms in Khorramabad(1399)
    Hasan E Smaeilzade *, Marjan Zarandi Pages 3-27

    The aim of this Research is study about social harms of Khorramabad city.. For achieve the prioritization of social harms with Merton's views and the theory of constructivism, the prevalence and priorities of harms were examined from the perspective of four groups of citizens, religious experts, officials, university professors. Social is done either by a significant number of people or by a number of important people. The research method in the tradition was quantitative and survey method. The statistical population of the study is all citizens of Khorramabad city who have been selected by multi-stage sampling method and have answered the researcher-made questionnaire.The results show unemployment and unemployment, financial poverty, divorce, industrial drug abuse, borderless friendships in virtual networks, begging, vulgar files available to the public in virtual networks, Internet addiction and. .. are the priorities of social harms. Among the factors affecting social harms, relative deprivation, social alienation and normative changes (abnormalities) explain a total of 36% of the changes in the prevalence of social harms.Considering citizens' priorities can enhance their contribution to dealing with harm.Prioritization, social harms, relative deprivation, abnormality, social alienation

    Keywords: Prioritization, Social Harms, relative deprivation, Abnormality, social alienation
  • Comparative Analysis of the Impact of Institutional-Factor Configuration on Mood and Development with Boolean Algebra Approach(Case study of Lorestan Pishkuh and Poshtkuh from Safavid period to the end of Pahlavi)
    Ali Ayar *, Taghi Azad Armaki Pages 28-54

    The prevailing theoretical approach in the historical sociology of Iranian society, while neglecting local and regional history, by presenting a uniform image of society, has removed the component of plurality and diversity both at the national scale and at the regional level. Focusing on the capital cities and centralizing the "government" leads to the neglect of the many institutions and forces that have been influential in the life of Iranian society. This article provides a different analysis of the state of temperament and development in Lorestan Pishkuh and Poshtkuh (Lorestan and Ilam) from the Safavid period to the end of the Pahlavi period, using the Boolean algebra, based on the historical institutionalist method. , Various social institutions and agencies are emphasized. In this narrative, the institutional configuration of Lorestan Poshtkuh and Pishkuh of the studied period with respect to the legacy left from the Safavid period with the description of "institutional and force absence", based on a relatively complex network of interrelationships between institutions in interaction with global conditions, is analyzed. Placed. The argument is that the institutional situation is rooted in previous periods and with its continuity has been able to influence the formation of moods and development of this region. Therefore, it can be argued that the "temperaments" and "underdevelopment" of Lorestan are the result of a temporal combination of causes.

    Keywords: Comparative-Historical Analysis, Lorestan, Boolean Algebra, creativity, development
  • Data Based on Domestic Violence Against Women in Poldakhtar County (Case Study: Ziodar Villages)
    Vali Bahrami *, Esmail Sharifi Pages 55-81

    The purpose of this study is to study domestic violence against rural women using contextual theory. This research has been done qualitatively with the data theory theory approach. The study population was married women in Ziodar villages of Poldakhtar city. The sampling method was "targeted and theoretical sampling". The data collection tool was "in-depth interview", which resulted in theoretical saturation after interviewing 17 of these women. In order to analyze the data, the "Strauss and Corbin" approach was used and based on it, three steps of open, axial and selective coding were used to analyze the data. Findings show that the central phenomenon of this study is "family disorganization". The causal conditions governing this phenomenon include three categories: "lack of sense of economic security, beliefs and traditional stereotypes and lack of access to resources." The prevailing contexts are "aggressive attitudes, limited goodness, learning violence and distrust." The intervening conditions on the central phenomenon are three categories: "the influence of modern mass media, the weakness of life skills, and the formal and contentual conflict of the family." The strategies are "hiding violence, surrendering and accepting violence, psychological confrontation", as a result of which we see consequences such as "disintegration of family structure, psychological-motivational crisis and empowerment of women" in the study society.

    Keywords: Domestic Violence, Unstructuring, Violence Learning, Aggressive Attitudes
  • In the Struggle for Wellbeing: portraiture of three female heads of households
    Masoud Zamani Moghadam, Seyed Alireza Afshani *, Carja Butijn, Anke Niehof Pages 82-108

    Poor female heads of households face all kinds of difficulties and many problems on the path to wellbeing. In this article, we have studied the interdisciplinary study of three female heads of households in one of the deprived neighborhoods of Khorramabad city with the aim of understanding how poor female heads of households experience wellbeing and the obstacles and challenges associated with it through portraiture methodology. Data were collected using purposive and theoretical sampling strategies and through in-depth interviews and field notes in two health centers. We then analyzed the data to identify the main themes and create the final portraits of the participants. Based on the findings, various economic, social, cultural and psychological resources of the participants provide the ground for the realization or non-realization of achievements such as increasing life satisfaction, reducing the overload of the role, and increasing children's satisfaction. It can be determined. As a result, each participant expresses a different experience of wellbeing, despite the commonalities they share. They use a variety of strategies in the pursuit of wellbeing and have different levels of internal and external resources to achieve this goal. Every woman, as a social human being, has her own unique experience that influences her choices and strategies in overcoming obstacles to wellbeing.

    Keywords: Wellbeing, Authenticity, female heads of households, portraiture, Qualitative Research
  • Content analysis of the local press in Khorramabad from the perspective of local journalists
    S.N. Razavizadeh, Dariush Shaban * Pages 109-131
    Review:The local press is considered as a driver of regional development due to its capacity to provide analysis and development reports. Recognizing the issues and harms of these publications is essential to fixing them and thus improving their performance; From this perspective, while reviewing the history, characteristics and function of the local press, by analyzing the themes of harms, problems and challenges of the local press in Khorramabad, which is one of the oldest and most rooted local publications in the country, as an example of other local press We have examined the regions of the country from the perspective of 12 local journalists and presented the results in the form of a table and a network of topics. Poor press quality, unprofessional press activists, activity in the quasi-authoritarian media normative system, economic problems, and the transformation of the local press into a non-reference media are all pervasive themes extracted from other themes.
    Keywords: Content Analysis, local press, Journalism, Khorramabad city
  • Rapid assessment of the situation of street children and the characteristics of their work in Khorramabad
    Amin Roshanpour *, Payam Roshanfekr, Elham Moradinejad, Vajihe Nazari Pages 132-154

    Child labor on the street is a complex, multidimensional and growing phenomenon and is one of the social issues in society.The present study was conducted as a rapid assessment and response method in 1398-99 using a combination of qualitative methods (focus group discussion, in-depth interviews) and quantitative to collect data from key informants and street children. In the qualitative section, by purposive sampling, 10 individual interviews with key informants and 3 group discussions were conducted using semi-structured questionnaires with street children. Shortly after identifying 21 street work hangouts for children, using time-place sampling and a questionnaire, information on 75 street children in child work hangouts was collected. In order to analyze the data in the qualitative section, qualitative content analysis was used. Findings show that most of the street children in Khorramabad are engaged in conventional activities such as handicrafts (selling chewing gum, cotton wool, flowers, socks, limbs, etc.), car window cleaning and weighing. Khorramabad street children are mostly boys (97.3%) and in terms of national-ethnic composition are all Iranians. The findings of this study show that poverty a In addition to the economic factor, other factors such as unfavorable socio-economic status of families such as: head of the family addiction, illiteracy and illiteracy of parents, instrumental view of the child by parents, incompetence and unemployment of the head of the family and marginalization also play an effective role in the street Has children. nd livelihood and economic problems of families are the main factors in children entering the streets.

    Keywords: Rapid Assessment of Situation, Child Labor, Economic Poverty, Street Children, marginalization